Flytter du i en ny lejlighed? Der er masser ting at huske på! Kig vores tjekliste igennem for alle nødvendighederne når du skal flytte til et nyt sted.
Unset om du flytter hjemmefra for første gang eller flytter til en ny by, så kræver flytningen typisk lidt arbejde. Mange studerende flytter også til en ny lejlighed lige inden starten af et nyt semester og da der sker mange andre ting på samme tid kan det være svært at holde styr på det hele. For at hjælpe dig med at komme på plads i dit nye hjem, har vi lavet en tjekliste til dig med de mest vigtige ting, som du skal huske når du flytter.
Kontrakt
Tjek din lejekontrakt omhyggeligt. Sørg for at alt du har aftalt med din udlejer, som skal indgå i din husleje (fx vand, internet, elektricitet), indgår i kontrakten. Hvis du flytter til en ny lejlighed med dine venner eller andre studerende, så sørg for at få en skriftlig kontrakt hvor alle i husholdningen er inkluderet og at udgifterne er udtrykkeligt opgivet og delt. Da du/I er dem på kontrakten, som vil være ansvarlige for husleje og muligvis andre udgifter, så er det bedst at have dine ansvarsområder på skrift og aftalt af begge parter i kontrakten. Sørg for at din kontrakt også inkluderer udlejers ansvar; hvis nogen i lejligheden har brug for vedligeholdelse, medmindre påført af dig selv, så er det udlejer ansvar at reparere det.
Sørg for din bolig er inspiceret
Hvis du flytter ind i en lejebolig, gå i gennem lejligheden med din udlejer og noter, tag billeder af og skriv ned alle skader, som du kan se i boligen. På den måde er du sikker på ikke at blive hængt op på skader, som den tidligere lejer har påført.
Få indboforsikring
Du har formenligt haft indboforsikring da du boede hjemme, men når du flytter hjemmefra skal du selv sørge for, at få dit nye hjem forsikret. Mange udlejere kræver også at du skal have indboforsikring. Indboforsikring er typisk ikke super dyrt og ofte kan du finde gode forsikringspakker til studerende, som også inkluderer rejseforsikring, elektronikforsikring og ulykkesforsikring, som dækker dig for skader du selv påfører i hjemmet.
Skift adresse
Du skal skifte adresse når du flytter. Din skole og autoriteterne skal måske sende dig post og det er til stort besvær, hvis du ikke modtager informationen i tide. Yderligere, kan en forkert adresse forhindrer dig i at få indboforsikring. At skifte adresse er gratis i Danmark og du kan enten gøre det online eller på Borgerservice.
Abonnementer – Elektricitet, TV, internet, osv.
En elektricitetskontrakt er som regel noget lejeren tager sig af, især hvis det er privat udlejning. Det er også en kontrakt du vil have styr på inden for flytter ind. Der er ofte gode priser på faste kontrakter á 12-24 måneder og det er en god idé at sammenligne priser online for de forskellige elektricitetsselskaber. Hvis du ikke ved hvor du skal starte, så snak med din udlejer om hvilken pakke og selskab de eller tidligere lejere har brugt i lejligheden.
Hvis TV og internet ikke er inkluderet i din lejekontrakt, så skal du selv finde en plan at abonnere på, hvis du ønsker at gøre brug af disse ydelser derhjemme. Mange studiebolig selskaber tilbyder internet og kabel TV til deres beboere, men private udlejere kræver muligvis at du selv står for det. Der findes prisvenlige internetplaner til en fast periode á 12-36 måneder, hvilket er en god mulighed hvis du ved at du skal blive boende i lejligheden i en længere periode. Mange bygninger har også en bredbåndsforbindelse til hele ejendomskomplekset, som du kan tage del i for en månedlig eller årlig afgift.
Læg et budget
Penge er ofte begrænset for studerende og det er derfor vigtigt at holde styr på de (få) penge du har. At lægge et budget kan facilitere dit hverdagsliv og hjælpe dig med at få et overblik over hvor mange penge du har tilbage til resten af måneden efter du har betalt husleje, forsikring og andre nødvendigheder. På den måde ved du om du har ekstra til overraskende udgifter (såsom hvis din telefon går i stykker), eller ekstra penge som du kan lægge til side til opsparingen eller forkæle dig selv med. Med et budget kan du også holde øje med hvor mange penge du bruger om ugen eller måneden på noget, som du måske kunne droppe eller reducere (fx take away kaffe). Der er en masse gode apps, som kan hjælpe dig med at holde dit budget – prøv eksempelvis Spiir, som giver et nemt og godt, visuelt overblik over dit forbrug.
Få møbler
At indrette din lejlighed vil gøre dit hverdagsliv meget mere fornøjeligt og lettere, og det behøver ikke koste en formue. Måske kan du tage nogle møbler med fra dit barndomshjem. Det er også en god idé og godt for pungen, at kigge efter møbler i genbrugsbutikker eller loppemarkeder; du kan som regel finde møbler i god stand og passende til en studerendes behov. Din lejlighed er formentligt ikke super stor, så du har ikke brug for en masse møbler for at fylde rummet ud. En seng, et skrivebord og en stol er en rigtig god start. Et skab eller kommode til dit tøj og andre forsyninger og en god læselampe, og så har du alt det grundlæggende til en studielejlighed.