Specialeskrivning kan føles som en umulig opgave at påtage sig. Læs ISIC's tips igennem til hvordan du kommer godt i gang med at skrive dit speciale!

Tips til specialeskrivning

Skal du skrive speciale? Sådan her kommer du i gang!

For mange studerende er specialeskrivning et kæmpe foretagende og kan også være meget overvældende. Det er svært og stressende, især hvis du tyer til overspringshandlinger. Men du bliver nødt til at få den skrevet, hvis du nogensinde vil dimittere. De lange dage bag computeren bliver det hele værd når du engang har eksamensbeviset i hånden og smilet på læben! Men før vi bliver fanget i den fantastiske dagdrøm, så skal specialet altså skrives! I denne artikel giver vi dig et overblik over hvordan du får det gjort. 

Fase 1: Begynd på specialet

Specialevejledning
Sørg for at vær i kontakt med din specialevejleder, ikke kun når du har problemer, men hele vejen i gennem processen. Hvis muligt, så er det en god idé at snakke med din vejleder hver anden uge, for at gå i gennem hvad du har opnået de sidste 14 dage og hvad de næste skridt er. Det lyder som meget arbejde (og det er det), men det vil virkelig hjælpe dig med at holde dig ved ilden og stressfri, fordi du ved hvad du skal. 

Emnet
Du vælger formentligt dit eget emne. Hvis du skal skrive speciale om en specifik virksomhed, så vil din vejleder måske give dig en retning eller nogle spørgsmål, men du skal selv sørge for at udforme det til et forskningsområde. Prøv at gå med noget der interesserer dig og som du gerne vil lære mere om. Det gør skrivningen en hel del nemmere. Har du problemer med at komme på et emne? Snak med din vejleder! De har en masse erfaring med det her og kan hjælpe dig på vej. At kigge gamle specialer og tidligere forskingerne igennem, kan også give dig en idé om hvad dit emne skal være, samt hjælpe dig med at forbinde det til eksisterende forsking. 

Planlægning
Lav et udkast til din kalender i begyndelsesfasen. Planlæg deadlines for de separate dele af dit speciale og reserver tiden til når du skal arbejde på det. Det giver dig en god fornemmelse af hvad du skal i gennem. Når du har færdiggjort dit forskningsforslag, kan du tilpasse din kalender med specifikke opgaver. 

Filhåndtering
Hold orden i dine filer! Du kommer med al sandsynlighed til at indsamle en hel del data og filer når du skal skrive speciale. Undgå kaos ved at sortere dine filer omhyggeligt og sørg for at gemme dem. På den her måde kan du nemt finde hver artikel, billede eller dokument. Forbered dig også på det mest frygtede computer-crash midt i specialeskrivningen ved at sikkerhedskopiere alt til "skyen". Du kan nemt gøre det dagligt eller ugentligt eller endda arbejde direkte fra en service som Google Drive eller Dropbox. 

Tips til startfasen:

  • Læs specialer fra medstuderende, som har undersøgt et lignende emne. Det er en god måde til at få idéer på til indhold og struktur af opgaven.
  • Gør ikke planlægning til din hovedopgave. Ja, det er vigtigt at komme godt fra start og få styr på dit emne og din kalender, men sørg for ikke at brug mere tid på den her fase end nødvendigt. Nogle gange er det bedst bare at komme i gang og tilpasse din kalender og rette dit arbejde senere hen.
  • Mange universiteter og UAS's har specialetræning og kick-offs for at hjælpe dig med at komme godt fra start. Det er en gode måde at få et indblik og tips til at strukturere dit speciale eller til at formulere et godt forskningsspørgsmål. 

Fase 2: Research

Teori/litteratur research
Efter du har valgt emne til dit speciale, kan du komme igang med litteratur gennemgang. For at give retning til din research, er det vigtigt at kigge på relevant litteratur. Et speciale bør være en tilføjelse til eksisterende studier, så gør dig bekendt med alt der tidligere er blevet skrevet om dit emne og forsøg at fyld et hul. Igen: din specialevejleder kan hjælpe dig med at komme godt fra start og pege dig i retning af nogle gavnlige forfattere eller journaler at kigge på. 

Forskningsspørgsmål
Dit forskningsspørgsmål er det mest centrale i dit speciale. Hele opgaven er bygget rundt om det her spørgsmål. Ved at læse litteratur, bør du få en rimelig god fornemmelse for hvad dit forskningsspørgsmål skal være. Ikke bekymrer dig for meget over det; typisk når du begynder at overvejer hvordan dit speciale skal udformes, så ændres eller udvikles forskningsspørgsmålet, og det er helt okay. 

Forskningsforslag
I dit forskningsforslag skal du beskrive hvordan din research kommer til at se ud og hvordan du vil udføre den. Du svarer på spørgsmål som 'hvem eller hvad vil jeg studere?' or 'hvilke metoder vil jeg bruge?'. Det er nu du skal planlægge dine idéer og beskrive de trin du vil tage for at fuldføre din research i detaljer. Tag også tiden til at skrive sekundære spørgsmål, de underdele du behøver for at kunne svare på forskningsspørgsmålet. 

Planlægning pt. 2
Du har dit forskningsforslag klar? Fantastisk! Tid til at tage et ekstra kig på din kalender. Nu er det tid til at planlægge diverse aftaler i forhold til din research (skal du foretage interviews? Planlæg dem nu. Har du brug for at reservere et lokale til at udføre et eksperiment? Book det nu! Etc.). Du kan også udfylde resten af kalenderen med mere specifikke deadlines. Hvordan skal det første afsnit være færdigt? 

Researching
Udover din litteratur gennemgang, så er det her du rigtig kommer i gang med research: den del af dit speciale hvor du undersøger for at svare på dit forskningsspørgsmål. Den her del af dit speciale varierer meget - for et overblik over hvilken slags research du kunne lave, tjek den her artikel ud af Scribbr.

Tips til researchfasen:

  • Hvis din research afhænger af andre mennesker (fx ved interviews), så planlæg dine aftaler god tid i forvejen og hav en liste med back-ups i tilfælde af at nogen aflyser.
  • Skriv alle brugelige resultater ned fra din research med det samme. Hvis nogen siger noget interessant i et interview eller en statistisk analyse viser nogle resultater, lav en note og skriv en kort sætning i et dokument til resultater, så du ikke behøver gennemlæse dine bilag hver gang du skal skrive et afsnit.
  • Hvis du skal transskribere interviews kan du bruge Quicktime eller VLC media player til at sænke farten på optagelserne. De gør det nemmere at skrive af hvad der bliver sagt.

Fase 3: Skrivning

Fase 2 og 3 kommer til at overlappe: du starter med at skrive ting ned mens du er i gang med research. Du indsamler al din litteratur og skriver teoriafsnit, du skriver din research ned og skribler idéer til en konklusion, alt i mens du stadig er godt i gang med research. Alligevel vil vi inddele skrivningen i en separat fase. 

Struktur
Du sparer en masse tid på at lave en slags indholdsfortegnelse før du rent faktisk begynder at skrive. Beslut dig for strukturen på forhånd, så du har et klart overblik over hvad der skal gøres. Du kan undervejs plotte resultaterne ind under diverse overskrifter. Scribbr har også en god artikel omkring strukturering af dit speciale. Bemærk dog at alle uddannelsesinstitutioner og fakulteter har deres egne regler for hvordan et speciale skal se ud, så det er altid en god idé at lave din egen skabelon fra starten i forhold til de retningslinjer.  

Skrivning er omskrivning
Omskrivning er måske en af de mest forfærdelige ting ved specialeskrivning, fordi... ja, du har allerede skrevet det, så hvorfor ændre det nu?! For at omskrive hjælper det at:

1. Læse hele specialet højt (ja, seriøst). Du finder fejl i stavningen, grammatik eller sætningen meget nemmere.

2. Hav altid dit forskningsspørgsmål i baghovedet når du læser dit speciale igennem, for at sørge for at du forsøger at svare på det i hvert afsnit og hvorvidt det er lykkedes. 

Tips til skrivefasen:

  • Pas på med at komme til at sidde fast mens du skriver i forsøget på at gøre det visuelt pænt med det samme. Fokuser på at få skrevet og gør teksten perfekt senere. 
  • Referer til alle dine bilag, figurer og billeder, ellers flyder de bare lidt ind i mellem teksten uden nogen relevans eller kontekst.

Held og lykke med at skrive dit speciale!

 

)