At være en god studerende kræver mere end blot at dukke op til undervisningen. Læs ISIC's tips igennem til at forbedre dine studieteknikker og færdigheder!

Studieteknikker og færdigheder

Studielivet er fantastisk - at fordybe sig i noget man finder interessant og motiverende er dejligt, samtidig med at lære nye ting og holde sig beskæftiget. Men læsningen og studielivet generelt er også udmattende og stressende til tider og det kan være svært at forvandle det travle liv til noget meningsfuldt, som du lærer af i stedet for at køre træt i det. Bag alle succesfulde studerende ligger teknikker og evner til studietiden, som hele tiden forbedres. Med studieteknikker og færdigheder mener vi den ofte komplicerede ligning bestående af forskellige metoder, fremgangsmåder, miljø og generelt velvære. 

Du kan forbedre dine studieteknikker ved at kritisk overveje og vurdere dine læringsrutiner og metoder. Målet er altid at blive bedre til at lære. Du lærer nye ting gennem hele livet; jo bedre du bliver til at mestre forskellige studieteknikker og kende dine metoder til at tillære dig nye færdigheder, jo bedre bliver du også til at lære. I den her artikel har vi samlet nogle praktiske tips og tricks, for at du kan finde den rette stil, metode og teknik for dig som studerende. Læs med og prøv selv nogle af nye ting af!

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: Universitetsbibliotek

Udfordr og motiver dig selv

Overspringshandlinger er en almindelig udfordring for alle studerende. Det er knap så fristende at åbne op for bøgerne når kalenderen er fuldt booket eller solen titter frem eller der er kommet en ny serie på Netflix... Vi ved godt, at der er ligeså mange undskyldninger som der er studerende. Nogle gange kan årsagen være stress og bare tanken om at studere kan virke uoverskuelig. Overspringshandlinger plejer at ende i all-nighters og opgaver der bliver afleveret i sidste øjeblik, som typisk leder til utilfredstillende resultater og karakterer. Og det kan få selv den mest motiverede studerende ned med flaget. Hvis du føler du er ved at gå i stå på studiet pga. stress eller angst, så tag kontakt til din underviser eller en studievejleder. De fleste uddannelsesinstitutioner tilbyder vejledning, kurser or grupper som kan hjælpe dig med at få motivationen til at studere tilbage og rådgive dig om bedre studiemetoder samt at hjælpe dig med at håndtere stress. 

Hvis du konstant underdriver dine evner som studere, så kan du være sikker på at motivationen til at bruge mere tid og energi på dit studie ikke er at finde. Her er nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at lære bedre og forbedre dine studieteknikker:

Vær proaktiv om at studere. Ingen tvinger dig til at studere eller beder dig om at gøre eller forpligte dig mere. Hvis du vil opnå noget på dit studie (og ikke bare bestå dine eksamener med nød og næppe), så bliver du nødt til at tvinge dig selv til at studere og fokusere på de emner, som du interesserer dig for. 

No one will force you to study or come asking you to do more or be more committed. If you want to achieve something in your studies (and not just nearly pass your exams), you need to push yourself to study and focus on the topics of your interest and passion. 

At tro på sig selv er kernen i alle studier. En enkelt god karakter kan give booste din selvtillid, men en enkelt dårlig kan også få dig ned igen ligeså hurtigt. At opbygge holdbar selvtillid er udfordrende, men du kan komme rigtig langt med det. Når du lærer noget rigtig godt og du kan se at indsatsen giver pote, finder du også ud af hvad du er i stand til og hjælper dig til at tro mere på dig selv. I fremtiden kan du være sikker på at succes kommer som et resultat af det arbejde og den indsats du gør nu som studerende. Vis dig selv hvad du er i stand til – det vil få dig til at tro på dig selv, også i fremtiden og vanskelige tider. 

Tag ansvar for din egen læring. Planlæg dit studieforløb allerede i starten af semesteret/året. Brug kursusplanen og kalenderen som skabelon når du skal planlægge din daglige læseplan. Det er de første skridt på vej til et overskueligt studieforløb og du undgår at sidde desperat dagen inden en eksamen og prøve at lære et helt semesters undervisning på en enkelt nat. 

Stop multi-tasking. Selvom multi-tasking måske passer ind i hverdagslivet med huslige pligter, så er det ikke en god idé når det kommer til at studere. Når det er tid til at sætte sig ned med kursusmaterialet, så find et rolig sted og forbered dig på at skær alle forstyrrelser fra (din telefon er et godt udgangspunkt, hvis du ikke skal bruge den til at studere). Jo oftere noget distraherer dig mens du prøver at studere, jo mindre kommer du til at huske af det du prøver at lære. At fokusere intenst kan være svært og nogle gang bliver vi distraheret af udefrakommende faktorer om vi vil det eller ej. Der er dog mange måder at holde fokus på; det kan være afslappende at lytte til Spotify for at afskære sig fra omverdenen, at holde en 5-minutters pause efter 25 minutters fokusering (Pomodoro metode) eller en app der holder dig fra at checke sociale medier mens du studerer (prøv Forest, for eksempel). 

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: En kalender med markerede markeringer.

Alternative indlæringsmetoder

At stille spørgsmål er en god måde at lære nye ting på. Hvis noget af det som du er blevet undervist i eller præsenteret for til en forelæsning ikke helt giver mening eller du føler at du har misset noget, så inddel emnet i mindre stykker og gå i gennem dem en af gangen. At spørge sig selv "hvorfor?" er en god måde at sætte tankerne i gang på! Stil dig selv spørgsmål og udfordr dig selv på de svar du giver – på den måde holder du dig frisk gennem læsningen og du husker også bedre hvad du har lært. At sammenligne de scenarier du studerer med situationer i hverdagslivet er også en god måde både at huske ting på, men også at demonstrere dem i praksis. Mange af os lærer nemmere gennem praktiske, real-life eksempler. Så prøv at at drag paralleller mellem det du studerer og det du kender i hverdagen. 

Kombiner forskellige informationskilder. Ofte før en eksamen, finder du kursusbogen, dine egen noter fra forelæsningerne, øvelsesmateriale og måske en masse online materiale frem. Men du føler måske stadig at du ikke helt fanger hvordan de hænger sammen. Prøv at sammenlign dine hovedpointer or nøglenoter fra alt kursusmateriale. På den måde kan du skabe en meningsfuld kombination fra alle kilderne i dit studiemateriale og du husker det vigtigste når du er inde til eksamen. 

Brug din opfindsomhed. Når du sætter dig ned for at studere, så løber tankerne måske hurtigt hen på andre ting. Vi snakker ikke om forstyrrelse udefra, men om det der lige popper ind i hovedet på dig, når du læser noget læringsmateriale. Hvis noget du læser får dig til at tænke på noget andet, som er relateret til emnet, så er det super fint, fordi det vil få dig til at huske det bedre (og det er måske nemmere at huske dine indre monolog fremfor den tekst du sidder og læser). Hvis dine tanker derimod er på noget helt andet, så stop toget og vend tilbage til bøgerne. Brug din opfindsomhed, men lad den ikke stjæle dit fokus!

Husk forelæsninger. Det er underviserens ansvar at både guide dig og gøre dit studie interessant og meningsfuldt. Selvom du selv er ansvarlig for din egen læring og fremmøde, så skal underviserne også lære og modtage feedback, hvis du ikke føler at du får nok ud af kurset. Glem heller ikke, at underviserne er eksperter indenfor det område, hvor du prøver at lære noget; det er dem der kan hjælpe dig med kursusmaterialet, essays og eksamenssvar (især dem du ikke klarede dig så godt til). 

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: To personer forhandler.

Find din måde at studere på

Find støtte hos studiegrupper og venner. Øv dig med dine venner og studiekammerater. Skriv essays sammen, lav tilfældige øvelser i gruppen og sammenlign så jeres svar - du kan være sikker på at du har misset nogle pointer, som de andre har husket og vice versa. At gå i gennem materialet sammen i en gruppe kan også hjælpe dig til at indse og diskutere hvad hovedpointerne er i materialet. At øve materialet sammen og lære nogle ting til dine venner er også en effektiv måde at lære og huske ting på. Det kan også hjælpe dig med at se tingene fra et nyt perspektiv, når du skal lærer det til nogen andre på en mere forståelig måde. Efter eksamen kan i samles for at læse gennem hinandens svar og sammenligne dem, så I kan fylde hullerne i i dine eller dine venners svar. 

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: 5 unge mennesker sidder på en bænk på en mark.

Hvad virker for dig? Skrive noter, læse højt, tegne, lære emnet til andre... der er mange måder at komme til at huske det materiale du studerer. Vi er har alle individuelle færdigheder og teknikker til at studere. Nogle lærer bedst ved at lytte, andre skal skrive noter, nogen vil læse og highlighte tekststykker. Uanset forskel i teknikker, så lærer de fleste af os bedst når det vi prøver at lære noget om er meningsfuldt. Hvis materialet er ustruktureret, så prøv at lav dine forelæsningsnoter om til historier med et tydeligt "plot". Det er meget nemmere at genlæse kursusbogen og materialet når du kan genkende fællestræk. Når "plottet" er tydeligt, så husker du også detaljerne bedre. 

Hold orden. Hvis du føler at dine forelæsningsnoter og det kursusmateriale du har fået udleveret er et stort rod og at emnerne i dem giver lidt eller ingen mening, no worries! Læs dine noter i gennem og sorter dem på en måde som giver mest mening for dig. Nogen kan bedst lide at læse emnerne fra konklusion til introduktion - hvorfor ikke give det et skud hvis du føler dig helt fortabt i materialet? Hold koncentrationen ved at tage en lille pause efter hvert emne: hvad handlede det her emne om og forstår jeg det, som jeg lige har læst? Det kan også være du ender med at tilføje noget til dine noter, som ikke er direkte fra materialet, men som dine tanker har båret dig hen på. Godt arbejde! Husk på at når du studerer, så underviser du også dig selv. 

Øv dig. Hvis du nogensinde har deltager i en skoleforestilling, sunget i kor, spillet et instrument, hold en tale eller deltaget i et dansenummer, så ved du at det kræver meget øvelse. Det er fjollet at tro at du kan naile en eksamen ved bare at læse i gennem materialet en enkelt gang ved siden af vores andre dagligsdagsaktiviteter. En eksamen, skriftlig eller mundtlig, et ligesom enhver optræden: du bliver nødt til at øve dig. Læs høj, skriv et prøvesvar ned, lyt til forelæsninger eller optagelser - hvad end der hjælper dig med at forberede dig til eksamensdagen. 

Giv dig selv ledetråde. Når vi er nervøse, er det meget normalt at klappen lukker ned for vores hukommelse. Jeg er sikker på at du har prøvet at sætte dig ned inde til eksamen og læse det første spørgsmål, og der kommer ingenting frem om emnet. Lad være med at gå i panik, men tag i stedet et skridt tilbage og kig på spørgsmålet en ekstra gang. Hvis det føles som om at hovedpointen af emnet er lige på tungen, men du bare ikke kan tvinge det frem, så tænk over hvad du ellers ved om det emne. Tænk tilbage på det øjeblik du læste om netop det her emne og begynd at genlæse materialet  i hovedet. Du kan måske huske en tilfældig tanke du havde da du læse om det emne, og kan langsomt bevæge dig tilbage til hvordan den tanke startede og pludselig se teksten foran dig. Vores hjerne laver forbindelser som ikke umiddelbart giver mening for os og på måder vi først lærer senere hen. Så når du er nervøs, så læn dig tilbage og slap af og lad din hukommelse arbejde i sit eget tempo og på mystiske måder.  

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: Universitetsbibliotekets læsesal, hvor unge mennesker studerer.

Studieliv og fritid

Pauser og afslapning. Sørg for at tage pauser når du studerer. Når du holder pause bør du rejse dig fra stolen og gå lidt rundt, tegne eller tage en lur - noget som der virkelig lader din hjerne slappe af (nej, at kigge på din telefon er ikke afslapning). Nogen har brug for længere pauser mens andre hellere tager kortere, men flere pauser. Uanset hvad, så vil pauser hjælpe dig med at holde koncentrationen til at studere i længere perioder. Men vær opmærksom på at pauserne ikke går hen og varer længere tid end selve læsningen - det er en nem vej til overspringshandlinger. For at gøre pauserne til en god vane, kan det være en god i dag at sætte en alarm både for hvornår du skal tage pause og hvor længe de skal være. 15-20 minutter er mere end rigeligt til at komme ud og få lidt frisk luft eller lægge sig ned og tage en lur. En pause hvor du laver noget helt andet vil holde din hjerne aktiv og fokuseret. 

Søvn. Det er helt sikkert ikke første gang du får det her råd, men det er der også en grund til. Sørg for at få nok søvn og undgå at studere til alt for sent eller lave all-nighters. Når du er færdig med at studere for dagen, så gå en tur eller brug noget tid sammen med venner eller en hobby som får dig på andre tanker. Hvis du føler at du har brug for en hurtig opsummering, så kan du lige gå i gennem dagens noter inden du slukker lyset og går i seng. 

Sport og motion. At motionere eller lave sport regelmæssigt hjælper dig med at slappe af og har positiv effekt på dit helbred og søvnkvalitet, som er vigtige elementer for at komme ind i en god studierutine. Vi snakker ikke om hardcore træning hver aften - korte gå- eller cykelture er gode måder til bare lige at få hjerterytmen op en smule.  

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: En person løber.

Brug dine hobbyer på studiet. Hobbyer kan også være en stor rolle i afslapningen. Det kan, ligesom pause, få dig på andre tanker end læsningen og booste dit energiniveau når du laver noget du elsker. Hobbyer er fordelagtige på mange måder, du lærer noget om forpligtelser, samarbejde og vedholdenhed - alle nødvendige færdigheder i både studie- og erhverslivet. I din hobby bliver du måske også nødt til at løse problemer eller udtænke strategier som senere hen vil navigere dig i gennem problemer der opstår når du studerer. Hvis du for eksempel lærer sprog eller læser en masse i din fritid, så oplever du måske også at det er nemmere at studere sprog, når du kan drage nogle paralleller. Ved at have en hobby finder du muligvis også mennesker der kan hjælpe dig med dit studie og arbejde i fremtiden. 

Studieteknikker og færdigheder

Billedbeskrivelse: Skolebøger og en takeaway-kaffe på en kantsten.

Hvad får jeg ud af det?

Find mening i alle fag. Selvom et bestemt fag måske er svært og føles unødvendigt for dig at lære om, så overvej dets anvendelighed: der er sikkert noget du kan lære fra det. Især når et fag føles demotiverende, bør du alligevel prøve at finde ud af hvordan det kan være nyttigt. Anvendeligheden behøver ikke være direkte relateret til faget - det kan også være at du finder frem til hvilke studieteknikker og metoder der fungerer for dig (hvilket ikke skal undervurderes). Hvis det er svært at finde nyttigheden i et fag du studerer, så prøv at placer det fag i dit hverdagsliv eller hvad der sker i verden lige nu. En konkret anvendelse kan hjælpe dig med at indse nogle af de gavnlige egenskaber der er i et fag, som ellers ikke har din interesse. 

Karakterer betyder ikke alting, men det kan være en god indikator. Det gør ondt at få en dårlig karakter, især hvis du har arbejdet hårdt i faget og op til eksamen. I stedet for at give op, kaste håndklædet i ringen eller blive sur på læren, så kig på dine svar og studieteknikker. Du kan ikke klare dig lige godt i alle fag og til alle eksamener, der er bare ikke altid tid til at putte lige meget tid og energi i alle fag. Det er helt okay hvis du har brugt din tid på noget andet og besluttet at prioritere et andet fag, som er vigtigere for dig. På trods af det, så fortæller dine karakterer stadig noget om dine studieteknikker og færdigheder og hvis de gentagende gange ikke er hvad du håber på, så skal du måske overveje nogle nye metoder. Snak med dine undervisere og studiekammerater og afprøv nogle nye læringsteknikker. Giv ikke op, hvis det ikke fungerer i første omgang; afprøv flere teknikker, mix og match og når du ser en forbedring i dine karakterer, så er det tid til at give dig selv et klap på skulderen. Du har fundet en ny studieteknik, som fungerer godt til dig! Glem ikke at tage brug af din udannelses tjenester og tilbud - mange tilbyder kurser om at skrive akademisk, grammatik, skriv et godt essay etc., såvel som kursus i at blive bedre til at administrere din tid og studere effektiv. Opsøg en studievejleder og hør om mulighederne for at dit studieforløb kan blive mere effektivt og du undgår at blive stresset. 

 

Kilder:

Thinker Academy - 21 Study Tips: The Strategies that set top students apart

GoConqr: 10 Good Habits for Students

GoConqr: 12 Study Tips to Improve Your Learning

Times Higher Education: Five tips to make the most of your university experience

Thinker Academy: 5 Study Skills to Accelerate Your Learning

 

)