Studiestart - er en stor ting! Vi er alle spændte, nervøse og bekymrede.
Dette indlæg er leveret af Headspace
Vi er alle spændte, nervøse og bekymrede
Jeg er 28 år gammel, og jeg skal snart starte på et nyt studie. Jeg er desuden ekspert. Jeg er ekspert i at bekymre mig. Jeg kan bekymre mig om alt — lige fra om min familie er okay, til om vækkeuret ringer i morgen tidlig. Og det der kan bekymre mig allermest er studiestart.
Alt det nye og ukendte kan få mine bekymringer til at løbe løbsk. Hvordan ser skolen ud? Hvordan gør man tingene der? Kan jeg overhovedet finde ud af det? Er kravene alt for høje? Er det nye studie overhovedet noget for mig? Hvem er mine nye medstuderende - og vil de overhovedet synes om mig, og hvad synes jeg om dem?
Jeg har prøvet at starte på nyt studie flere gange før. Denne gang er jeg oven i købet flyttet til en ny by - for første gang i mit liv. Hvilket ikke ligefrem har lagt en dæmper på mine bekymringer.
Måske kan du nikke genkendende til nogle af mine bekymringer. Måske fylder én af mine bekymringer også meget for dig. Måske dem alle sammen. Eller måske kan du endda slå mig i en bekymrings-battle?
Studiestart – en stor ting!
Hvorfor sætter studiestarter gang i så mange bekymringer? For mig er svaret enkelt; fordi studiestarter er en stor ting! Bag en studiestart ligger en masse overvejelser over, hvad man gerne vil med sit liv. Hvad er vigtigt for mig? Hvad synes jeg er spændende? Hvad vil jeg gerne bruge så mange timer af mit liv på? Ofte vokser tankerne om studiestart sig enormt store, fordi studiet bare skal lykkedes, fordi mange føler, at det er bestemmende for resten af deres liv. Hvad nu hvis denne uddannelse ikke er noget for mig? Hvad skal jeg så gøre? Eller hvad hvis jeg ikke kan klare kravene - kommer jeg så aldrig til at udleve mine planlagte drømme om at være psykolog, tømrer eller sygeplejerske?
Fremdriftsreformer, SU-klip og den evige snak om at unge hurtigt skal igennem uddannelsessystemet hjælper ikke ligefrem på sådanne bekymringer. Man kan ikke vide på forhånd, hvordan et bestemt studie vil være. Man kan undersøge det; læse om det, besøge uddannelsesstedet og tale med andre, som har gået der. Men i sidste ende er man nødt til at afprøve det, for at finde ud af, om det er noget for en. Jeg kender det selv. Jeg startede på en uddannelse og opdagede hurtigt, at det ikke var noget for mig, og hvad så? Hvor skulle jeg så gå hen? Den uddannelse jeg havde forestillet mig, lige var mig, viste sig absolut ikke at være det. Men som det forholder sig med mange bekymringer, viste det sig, at heller ikke den bekymring blev, som jeg havde forestillet mig. Jeg fandt alligevel et andet studie.
Sød, sjov, spændende og ser godt ud
Det sociale er uden tvivl også med til at gøre studiestart til en udfordring for mange. Alle har lyst til at blive holdt af, blive lyttet til og inviteret til alle festerne. Ingen har lyst til at spise deres madpakke, alene, bagerst i klassen. Sådan er det også for mig. Jeg vil gerne, at folk kan li’ mig - at folk synes, at jeg er spændende, sjov og ser godt ud. Men samtidig ved jeg også, at når jeg møder nye mennesker, kan jeg være lidt tilbageholdende, at jeg til tider kan være kedelig og nørdet. At jeg ofte har mad mellem tænderne og er totalt kikset. For mig har det været vigtigt at turde have tålmodighed. At sige til mig selv, at jeg ikke skulle bevise, at jeg er spændende og sjov den første dag. I stedet har jeg valgt at tro på, at mine medstuderende med tiden nok skal finde ud af, hvem jeg er. Og at jeg ikke behøver deltage i alle de bunkevis af social arrangementer mange studier starter ud med. Det gør jeg kun, hvis jeg har lyst, og min mavefornemmelse er god.
”Sådan er det for alle”
Når jeg tænker tilbage på mine tidligere studiestarter, kan jeg mærke, at det i dag er anderledes for mig at skulle starte på noget nyt. I dag er jeg mange erfaringer rigere, men dét, der måske har betydet allermest, er, at jeg i dag er meget bedre til at tale om tingene. Jeg har altid haft svært ved at skulle starte på noget nyt. Da jeg var yngre, fik jeg tit at vide, at “alle jo var spændte og nervøse inden de skulle starte nyt studie”. Men at få det at vide, ændrede ikke på, hvor usikker en studiestart kunne gøre mig. Jeg tænkte, at jeg bare måtte klare tingene selv. At det nok var helt naturligt at have ondt i maven og løbe på toilettet hvert 10. minut op til en studiestart. Så jeg holdte alle mine tanker inde i mig selv og tænkte, at jeg bare måtte bide tænderne sammen og holde ud.
Nogen at tale med
Med tiden fandt jeg dog ud af, at alle også talte med nogen om, hvordan de havde det. Nogle talte med venner og veninder. Nogle med deres kæreste eller familie. Andre med rådgivere eller en psykolog, fordi det ikke altid er muligt at tale med dem, som er allernærmest en. Mor og far har måske også store forventninger til én, og vennerne ser bare frem til at skulle møde nye mennesker og starte på noget nyt. Jeg har i hvert fald fundet ud af, at jeg ikke skal tale med min kæreste om mine bekymringer. Hun forstår det ikke. Hun er en af den slags mærkelige mennesker, der ligefrem glæder sig til at starte på et nyt studie.
headspace giver dig, der har brug for nogen at tale med, lige præcis dét. Uanset om det handler om studiestart, kærestesorger eller noget helt tredje er headspace for dig. Her er intet for småt eller stort, det er gratis og anonymt, og du kan komme lige så mange gange, du har lyst. I dag har vi 10 centre rundt om i Danmark, og jeg ved, hvor gode steder det er. Vi har fantastiske ansatte og frivillige ansat - jeg ved det, for jeg er i dag én af dem.
Sjældent bliver det på skoler og uddannelser sagt højt, hvor spændte og nervøse alle faktisk er. Sjældent bliver det sagt, at de fleste faktisk deler mange af de samme bekymringer. Dét tror jeg, ville gøre en stor forskel. For vi er alle spændte, nervøse og bekymrede overfor det ukendte. Vi vil alle gerne finde den rette hylde, være en del af fællesskabet og klare det godt. Alle har brug for nogen at tale med, om det der sker i vores liv. Og når der sker store ting i vores liv, som for eksempel en studiestart, har vi brug for at tale rigtig meget med nogen om det.
- Rasmus, headspace
Du kan læse meget mere på www.headspace.dk eller følge os på vores Facebookside