Har du svært ved at få enderne til at mødes med dit SU budget? Se vores tips til at få mest muligt ud af dit stramme SU budget.

Sparetips til studerende

Et budget på SU er ofte ret stramt, og der ikke særlig meget plads til at investere i dit eget velbefindende og fremtidsplaner, efter du har fået styr på mad, husleje osv. Mange studerende vil gerne allerede i gang med at spare op under studietiden, og der også flere som allerede har en opsparingsplan, men en alt for striks opsparingsplan giver dig ikke rigtig plads til at nyde din tid som studerende. Vi har her samlet nogle gode tips til dig, så du kan få dit SU-budget til at strække sig lidt længere og måske spare lidt penge i hverdagen. 

Planlæg dit budget

Ting bliver meget nemmere at få overblik over, når du først har skrevet dem ned: dette gælder også for styringen af dit budget. Du behøver ikke at være en ekspert i bogholderi for at holde styr på din indkomst, opsparing og dit forbrug. Du kan nemt følge med i, hvad du bruger dine penge på i din netbank. Det er en gylden mulighed for at opfriske dine Excel-færdigheder ved at lave et månedligt ark med overblik over din indkomst og det mest nødvendige, såsom husleje, telefonregning, lån, forsikringer og eventuelle hobbygebyrer - ting, som du ved vil være nogenlunde det samme hver måned. Lav også et skøn over dit månedlige dagligvareforbrug. Nu har du lagt budgettet for måneden, og du vil kunne se, om der er plads til eventuelle besparelser eller ekstra køb. Arket virker dog kun, hvis du holder det opdateret, så sørg for at opdatere det en gang om ugen eller mindst to gange om måneden. Din netbank vil være til stort hjælp for dig i dette scenarie, og efter et par måneder vil du tydeligt kunne se, om du bruger penge på noget, der ikke fungerer for dig, eller som er unødvendigt, og derefter kan du vælger at bruge disse midler et andet sted. Dette vil hjælpe dig med at ændre dine forbrugsvaner og overvåge dit budget og dit forbrug også i fremtiden. Hvis du ikke ønsker at udarbejde et månedligt Excel-ark, så prøv at indtaste din indkomst og dit forbrug i en visuelt tiltalende, letlæselig app såsom Spendee eller Spiir. 

Säästövinkkejä opiskelijaelämään

Husk studierabatter!

Studielivet kan være ekstremt stressende, og når du har travlt med opgaver og projekter, har du måske ikke overskud til at tænke over, hvordan du bruger dit budget bedst muligt. En ret nem måde at sikre, at du altid sparer penge på dine køb, er at dobbelttjekke, hver gang du er ved at købe noget, især når det er en større investering, om der er studierabat på produktet. Gennemse ISIC-appen for alle studierabatter, der er tilgængelige for ISIC-kortholdere, og glem ikke at tjekke med din lokale café, bar, frisør, fitnesscenter og andet, om de giver studierabat, når du fremviser et gyldigt studiekort. Det er heller ikke en dårlig idé at sammenligne priser på elektricitet, telefonabonnementer, internetabonnementer og streamingtjenester; ja, det tager tid, men det kan spare dig rigitg mange penge i det lange løb!

ISIC app opiskelija-alennukset

Tænk over dine forbrugsvaner

At være kritisk over for dine forbrugsvaner betyder ikke, at du opgiver alle de gode ting i dit studieliv. Det betyder heller ikke, at du skal genoverveje alt, hvad du bruger penge på. Det klassiske eksempel er at give afkald på to-go kaffen, men nogle gange er den to-go kaffe akkurat, hvad du har brug for, og at begrænse dig selv og love, at du aldrig køber en igen, kan føles mere deprimerende end belønnende. Pointen med at gentænke dine forbrugsvaner er ikke at få dig til at føle dig ulykkelig, men i stedet at hjælpe dig med at finde meningsfulde måder at spare penge på, som fungerer for dig. Det kunne være noget så simpelt som at lede efter en brugt telefon, laptop, cykel, vinterfrakke eller studiebog i stedet for en ny. Det kunne være at finde en lejlighed at dele med dine venner i stedet for at bo alene. Det kunne være at få et medlemskort til dit nærmeste supermarked for at sikre, at du aldrig går glip af et godt medlemstilbud. Jo nemmere det er at inddrage i din hverdag, desto større er sandsynligheden for, at du holder fast i denne måde at spare og forbruge på. Det er umagen værd at sætte sig ned og finde ud af dine forbrugsmønstre; det vil hjælpe dig med at spare og fordele dine midler bedre.

Säästövinkkejä opiskelijaelämään

Få styr på indkøbslisten

Selvom mange restauranter tilbyder studierabat, og skolens cafeteria normalt er en overkommelig mulighed for et måltid, vil det at lave din egen mad spare dig for mange penge. Planlæg og budgetter dine dagligvareindkøb for måneden i god tid: Når du har en liste over alle måltider for ugen eller måneden, kan du holde dig til din liste og undgå at tilføje tilfældige, ofte dyre impulskøbsvarer til din indkøbskurv. Og hvis du har musklerne til det, er det som regel en god idé at købe alt ind på samme tid frem for små indkøbsture i løbet af ugen. Mange madvarer, såsom ris, pasta og müsli, kan købes i store pakker, og du behøver ikke bekymre dig om, at de snart bliver dårlige, især hvis du opbevarer dem rigtigt (brug en madbeholder af glas eller plastik). Mange retter, såsom supper, gryderetter og pastaretter kan også tilberedes som større portioner og opbevares i køleskabet eller fryseren til senere brug. På den måde behøver du heller ikke at stå i køkkenet hver dag.

Säästövinkkejä opiskelijaelämään

Ansøg om legater til finansiere dine studier 

Hvis du drømmer om at studere eller arbejde i udlandet, er der en masse legater til rådighed for at støtte dig på din vej. Mange organisationer, fagforeninger, virksomheder og fonde uddeler legater til studerende, der studerer et specifikt område. Tøv ikke med at kontakte din studieforening eller universitet om mulighederne for legater, og glem ikke at tjekke vores artikel om legater og stipendier her.

 

Säästövinkkejä opiskelijaelämään

)