10 råd til mundtlig eksamen

Mundtlige eksaminer er en afhøring af hele din viden, og hvert ord du siger bliver nøje vurderet - eller sådan føles det i hvert fald. 

Det vigtigste når du skal op til en eksamen er forberedelse. Ved mundtlige eksaminer skal du forberede dig på det pensum du bliver eksamineret i, din præsentation til eksamen og på dialogen. Først og fremmest er det vigtigt, at du sætter dig ind i din uddannelses formalia. Dernæst skal du undersøge, hvad der forventes at du kan - det kan du ofte finde i din studieordning. 

Læs med her og få tips til præsentationen og den efterfølgende dialog.

 

Tips til præsentationen

#1 Pas på du ikke læser højt fra et talepapir.

Hvis du ikke kan undvære talepapiret, så kan det være en god idé at skrive dine overskrifter ned og dertil lave startsætninger. Så skal resten nok komme af sig selv og du undgår at læse højt. 

#2 Bevæg dig

Det værste du kan gøre til en mundtlig eksamen, er at stå med bukserne i lommen. Måske er det naturligt for dig ikke at bevæge dig når du præsenterer - men øv dig lidt, så præsentationen bliver livlig og opløftende. Hvis det omvendt, falder dig naturligt at bruge fagter, så pas på at dine fagter ikke kommer til at stjæle fokus fra din præsentation. 

#3 Skab en rød tråd i din præsentation.

Det kan du gøre ved at referere til noget du tidligere har sagt, eksempelvis, som tidligere nævnt ... og afslutte din præsentation så det passer til du startede med.  

#4 Brug kun ord du kender. 

Hvis du tænker på at bruge fremmedord eller fagord, som du ikke er helt sikker på hvordan man bruger, skal du droppe dem. De ord du ville imponere med, kan pludselig på modsat effekt.

#5 Fokuser på det vigtigste. Resten kan I klare i den efterfølgende dialog. 

Du har ikke uendelig taletid under din præsentation, derfor er det vigtigt, at du reflekterer over, hvad der er det vigtigste i din præsentation. Husk, hvis du har skrevet en opgave, har eksaminator og censor ikke været i gennem det samme forløb som dig. Måske er der noget vigtigt du er nødt til at påpege, så du er sikker på at de forstår dit budskab.

#6 Sig det, sig det og sig det så igen.

Hvis du har et konkret budskab, der er vigtig for præsentationen, kan det være en god idé at nævne det flere gange i løbet af præsentationen.

#7 Det kan være en fordel at inkludere emner i din præsentation som du ikke er så stærk i.

Hvis du er sikker på, at de vil spørge ind til det pågældende emne i dialogen, kan det være en god idé at komme dem på forskud. Vær dog sikker på, at det du siger er rigtigt og virk selvsikker. Måske kan du undgå at de spørger mere ind til det. (No promises) 

 

Tips til dialogen

#8 Vær konkret og selvsikker når du svarer.

#9 Henvis til noget du har nævnt i din præsentation, hvis det er relevant. Det viser overskud og overblik.

#10 Hvis du ikke forstår spørgsmålet så spørg om de kan omformulere.

Forventningspresset Headspace: Bekæmp forventningspresset Loop fitness Loop fitness
Tips til at spise sundt og billigt samtidig Tips til at spise sundt og billigt samtidig
)