Guiden er udarbejdet i samarbejde med Legatbogen.dk - Danmarks største søgemaskine for fonde & legater.
Ventetiden der følger når du har sendt ansøgningerne afsted kan være nervepirrende. Men uanset om du har fået afslag eller er blevet bevilliget et støttebeløb, er der arbejde forude; enten skal du sende flere ansøgninger ud i verden eller også skal du lave en praktisk opfølgning på ansøgningerne.
Afslag eller tilsagn
Væbn dig selv med tålmodighed når du venter på svar. Er det ikke til at holde ud, kan du undersøge hvad fonden eller legatet oplyser om deres behandlingstid – det kan være meget individuelt fra fond til fond. Vær opmærksom på, at det er fåtallet af fonder og legater, der sender en bekræftelsesmail, når du har sendt din ansøgning afsted – så du skal ikke gå og undre dig, hvis ikke du modtager noget. Det indebærer en masse ventetid i usikkerhed, men bare rolig – har du fået tilsagn til støtte, så kontakter de dig. Oftest modtager du svar per brev eller per mail, så tjek løbende de indbakker og postkasser du har oplyst til fonderne.
Udbetaling
Skulle du være så heldig at få tilsagn til støtte, vil proceduren for udbetalingen af pengene fremgå i det tilsagnsbrev der bliver sendt til dig. Det er vigtigt at du følger anvisningerne i brevet, så du er sikker på at få dine penge – og hav in mente, at ikke alle fonde og legater udbetaler støtten med det sammen, men har bestemte tidspunkter i løbet af året, hvor der bliver udbetalt. Det kan derfor være en god idé at lave en fuldmagt til et familiemedlem eller en ven inden du tager afsted, så du vil kunne få udbetalt pengene, hvis det eksempelvis kommer som en check.
Overskydende penge
Det kan ske, at du efter afrejse modtager mere i støtte end du egentlig har budgetteret med, eventuelt fordi du har fået tilsagn til flere legater end håber. Er det tilfældet, så kontakt fonden eller legatet.
Skat
Det er vigtigt at have orden i sagerne når det kommer til sin økonomi. Gem derfor regninger for alle store udgifter du har på eller i forbindelse med dit studieophold, så du kan dokumentere overfor SKAT, at de penge du har modtaget er brugt på det rigtige formål – også selvom støtten som udgangspunkt er skattefri. Du kan nemlig komme ud for, at nogle fonde og legater indberetter den støtte du har fået til SKAT. Det kan være en god idé lige at tjekke dine skatteoplysninger, så du er sikker på, at støtten ikke er blevet meldt som skattepligtig indkomst. Læs mere om disse forhold på www.skat.dk.
Takkebrev
Har du modtaget støtte fra en fond eller legat, så er det rigtig god stil at sende et takkebrev – på den måde viser du også, at du fået udbytte af midlerne og at det var rigtigt, at de valgte at støtte dig.
Efter du er rejst
Det kan lade sig gøre at søge og modtage støtte fra den samme fond mere end én gang, hvis du skal være på et længerevarende udlandsophold på et par år. De færrester fonde og legater tillader at du søger efter du har afsluttet dit ophold, mens du nogle steder kan have held med at måtte søge efter du er taget afsted.
Søger du den samme fond mere end én gang, skal du huske at gøre dem opmærksomme på det. Tak dem for den støtte du allerede har modtaget og fortæl lidt om forløbet siden sidst. Selvom de måske kan huske dig, så skal du stadig sende en almindelig ansøgning ligesom alle andre.
Dos and donts – 5 hurtige tips
- Tager du afsted inden du får udbetalt støtten, er det en god idé at udstede en fuldmagt til et familiemedlem eller en ven.
- Det er god stil at sende takkebrev, hvis du får støtte af en fond eller legat!
- Du har større chance for at nå dit finansieringsbehov hvis du bliver ved med at søge, også selvom du er taget af sted.
- Støtte fra fonde og legater er skattefri, så husk at tjekke dine skatteoplysninger, så du ikke kommer til at betale skat af det.
- Husk at gemme store regninger, så du kan redegøre for din økonomi.