Legatsøgning: Guide til forhåndsgodkendelsen

Guiden er udarbejdet i samarbejde med Legatbogen.dk - Danmarks største søgemaskine for fonde & legater.

 

Når du skal foretage dig ting i forbindelse med studiet, som ikke foregår på dit uddannelsessted, dvs. hvis du skal i praktik eller på udveksling, så skal du søge om en forhåndsgodkendelse af de fag eller aktiviteter, som du planlægger at skulle have.

Man kan risikere når man søger fonde og legater, at de kræver, at dit udlandsophold er meritgivende, og det er derfor vigtigt at du får søgt om en forhåndsgodkendelse fra dit uddannelsessted – og gør det i god tid, for det kan tage mange uger for den at blive behandlet. Alligevel, grundet ventetiden, kan du eftersende din forhåndsgodkendelse hos mange fonde og legater.

 

Forhåndsgodkendelse om merit

Meningen med forhåndsgodkendelsen er, at din uddannelse kan godkende, at du på anden vis kan opnå den viden du ellers ville have tilegnet dig – og samtidig opnå tilsvarende ECTS-points. Ligesom herhjemme, så har alle fag i udlandet også et pointsystem tilknyttet – det varierer dog bare fra land til land, også selvom det er inden for Europa. Får du godkendt din forhåndsgodkendelse, har du bekræftelse på at få merit for dine fag eller aktiviteter i udlandet.

 

Sådan søger du forhåndsgodkendelse

Vil du være helt sikker på at have orden i det hele, kan du udarbejde din forhåndsgodkendelse sammen med en vejleder – men det er ikke et krav. Selve forhåndsgodkendelsen skal indeholde en række elementer: fag, kurser eller aktiviteter som svarer til det, du normalt ville have haft på studiet derhjemme i samme periode. Er du i tvivl om, hvordan den skal opbygges, så har de fleste uddannelsessteder en skabelon til forhåndsgodkendelser som du kan benytte – ellers kan du kontakte det internationale kontor.

 

Undgå at være for specifik

Det er ikke sikkert, at du rent faktisk ender med at tage de fag, som du søger om i din forhåndsgodkendelse, da tingene kan ændre sig på uddannelsesstedet i udlandet. Pas derfor på, at din ansøgning ikke er alt for specifik, så du er dækket ind, hvis det skulle ændre sig meget. I forhold til det praktiske angående forhåndsgodkendelsen, skal du kontakte dit uddannelsessted i Danmark, hvis du skal have andre fag end dem du har fået godkendt på forhåndsgodkendelsen.

 

Dos and donts – 5 hurtige tips

- Søg om forhåndsgodkendelse så hurtigt som muligt.

- Pas på ikke at gøre den for specifik.

- Husk at underrette din uddannelsesinstitution i Danmark, hvis der er ændringer til din forhåndsgodkendelse.

- Spørg hos fonden eller legatet om du må eftersende din forhåndsgodkendelse, hvis du ikke kan nå at få den inden.

- Udarbejd eventuelt forhåndsgodkendelsen sammen med en vejleder.

)