Studere hjemmefra? Sørg for at hold dig motiveret og opdateret på dine fag mens du er hjemme. Tjek vores tips ud for at studere effektiv hjemmefra!

10 tips til at studere hjemmefra

At studere og arbejde hjemmefra kan umiddelbart lyde som en velsignelse, med at holde sig indendøre har både fordele og ulemper. Godt nok behøver du ikke skifte ud af nattøjet, du kan bruge din yndlings kaffekop, du behøver ikke hoppe på metroen eller bussen for at komme i skole... Men der er også tonsvis af distraktioner, som kan afholde dig fra at studere! At undgå huslige pligter, Netflix og scrolle på Instagram er meget svære når du er derhjemme - i bund og grund et miljø, som mange af os oftest ikke associerer med at studere eller arbejde. Hvordan sørger du for at få mest muligt ud af dagen og ikke kommer til at slacke i dagevis, når du skal studere hjemmefra? Tjek vores 10 tips ud om at studere hjemmefra, så du kan få de samme gode resultater på studiet mens du er hjemme!

1. Lav en tidsplan

Sæt et vist antal timer af hver dag, som du skal bruge på at studere. Skriv din tidsplan ned for den kommende uge (og helst ikke 1 dag inden ugen starter) og gør den tilgængelig, så du hele tiden kan kigge på den og minde dig selv om, hvad du skal opnå i dag. Husk også at inkluder pauser i din tidsplan. For nogen fungerer det bedst at være fuldt fokuseret i 3-4 timer og derefter nyde en 30 minutters pause, mens andre opererer bedre med 20-30 minutters studiespurt og 5 minutters pause ind i mellem. At lave en tidsplan hjælper dig ikke kun med at få arbejdet hver dag, men også til at overholde dine deadlines og nå dine opgaver til tiden. Har du problemer med at lave din egen tidsplan? Tjek om nogle af de her studie planlægning apps kan hjælpe dig på vej. 

2. Tag tøj på - ikke nattøj

At studere derhjemme er meget mere afslappet end at skulle gå i bad, komme i tøjet og tage i skole hver eneste morgen. Men der er også ulemper ved at være for afslappet og hvis du går rundt i nattøj hele dagen, er du måske mere motiveret til at drikke kaffe og sidde i sofaen end at studere. Så klæd dig på i noget pænt og behageligt tøj, sæt håret op og gør dig klar til at tage i skole, derhjemme. 

3. Tag pauser, men planlæg dem

Pauser mens du studerer er vigtigt. Det lader dig slappe af og få tankerne på andre ting, mens du lader de ting du lige har lært synke ind. Når det er sagt, så betyder for mange pauser også mindre studiearbejde og mere tid til at optage dine tanker med andre ting. Det gælder især når du studerer derhjemme; når du skal have noget vand, så opdager du de beskidte tallerkner og begynde at fylde i opvaskemaskinen, ordner vasketøj, tjekker hurtigt din telefon, går ud med skraldet og boom, så er der gået to timer. Det er vigtigt at lægge dine pauser ind i tidsplanen og rent faktisk bruge de pauser på noget andet end at studere, men heller ikke sætte dig selv til andre opgaver. 

4. Placeringen har betydning

Du har sikkert et par yndlingssteder i din lejlighed når du skal slappe af. Newsflash, de er ikke lige så gode til at studere, som de er til at slappe af. Hop ud af sengen og sofaen og placer dig selv i et spot i lejligheden, som du bruger når du skal studere. Om det er dit skrivebord eller spisebord, så sørg for at ryd af først og gør det til dit hjemmekontor, som har alt det du har brug for når du skal studere, så du ikke behøver at forlade bordet for at finde en kuglepen en halv time senere. Hvis muligt, så er godt at studere i et rum hvor du kan lukke døren, hvis/når familiemedlemmer eller roommates kommer hjem. I en nøddeskal: Find et lyst, roligt sted, som fungerer for dig og hjælper dig med at holde fokus og motivation. 

5. Aktivt studiearbejde

At studere online kan betyde lange video forelæsninger og at sidde foran din computer størstedelen af dagen. Det kan være kedeligt og demotiverende, så det er vigtigt at du holder dig selv aktiv under de forelæsninger og materialet bagefter. Stil dig selv spørgsmål til forelæsningen. Start med:

  • Hvad forventer jeg at lære til den her forelæsning?
  • Hvad ved jeg allerede om det her emne?

Tænk ikke kun over svarene til de her spørgsmål: skriv dem ned. Når du fortsætter til materialet, så hold øje med dine fremskrift og hold dig aktiv. Spørg dig selv:

  • Forstår jeg hvad der er blevet sagt om det her emne? 
  • Hvad er hovedpointerne i det her emne? Hvordan sætter jeg dem i punktform? 
  • Hvordan passer det her emne overordnet ind i din uddannelse?
  • Hvad er nøgleordene og koncepter og bør jeg skrive dem ned? 

Når forelæsningen eller holdundervisningen er overstået, spørg dig selv: 

  • Hvad kan jeg tage med fra den her undervisning? 
  • Hvad skal jeg gøre mig af overvejelser til næste gang?

At stille og svare spørgsmål undervejs hjælper dig både med at fokusere og forstå emnet bedre, fordi du hele tiden engagerer dig aktiv i undervisningen. For at hjælpe dig med at forberede dig til dine online forelæsninger og holdundervisninger, brug materialet (enten online eller fysisk), som er tilgængeligt for dig gennem faget og/eller emnet. At lære materialet at kende før forelæsningen gør det nemmere for dig at fokusere og følge med. 

6. Connect med dine venner/medstuderende online

Selvom du studerer hjemmefra, så hold dig connected med dine venner og medstuderende. At gå gennem de samme opgaver og problemer i fællesskab er altid nyttigt og kan give dig en anden holdning og måske endda hjælpe dig med at løse et problem, som du har grublet over i lang tid. Vi har også brug for social kontakt for vores helbred, så stay in touch med dine venner og medstuderende, også om ting der ikke er studierelaterede - bare for at tænke på noget andet og grine lidt. 

7. Tag noter

Det kan være nemt at tro, at online forelæsninger bare er høretelefonerne i, læne dig tilbage og lytte halvt til din lærer forklare emnet til dig - især hvis materialet er tilgængeligt senere hen, så føler du måske at du ikke behøver være opmærksom. Deltag aktivt i online forelæsninger ved at tage noter. Hvis det er muligt for dig, så brug pen og papir for at undgå distraktioner; det er alt for nemt lige at tjekke din email, sociale medier og beskeder når du arbejder på computeren. Hvis du tager noter på computer, tablet eller telefon, så overvej at sætte den på fly tilstand under din forelæsning for at undgå fristelsen til at lave noget andet, når du bør tage noter. 

8. Læg telefonen væk, seriøst

Du behøver ikke kaste den ud af vinduet, men læg telefonen væk når du studerer. Lad din hjerne fokusere på en opgave af gangen og hold dit brug af telefonen på et minimum når du prøver at fokusere. Gem din telefontid til dine pauser. Når vi ikke har nemme distraktioner til stede og tilgængelige, så er vi bedre til at fokusere intenst og i længere tid, hvilket i det lange løb betyder mere effektiv indlæring. Hvis du har brug for at lytte til musik for at fokusere, så vælg eller lav en god playliste og lad den køre på repeat, så du ikke behøver tage fat i telefonen for at skippe sange. Husk også på at telefontid bør skæres væk inden sengetid. En god søvn er vigtig for at kunne lære, så distraher ikke dig selv med telefonen lige inden du er på vej i seng. 

9. Sæt mål

At motivere dig selv til at studere derhjemme kan være langt svære end når du er på skolen. Det her tip minder meget om at lave en tidsplan og er ligeså vigtigt for at holde gejsten oppe. Sæt nogle klare, realistiske mål om hvad du gerne vil opnå i det her emne, time eller fag. Det kan være en bestemt karakter eller at forstå et specifikt emne i faget. Det kan være at aflevere alle opgaver en uge inden deadline, at læge 20 siders faglitteratur hver dag... Du bestemmer. Dit mål og tidsplan skal gå hånd i hånd; sørg for at din tidsplan bakker op om det mål du har sat dig. 

10. Del dine opgaver op

Tæt forbundet med dine mål og ugentlige og daglige kalender - tag ikke for store bidder af gangen, men del hellere opgaverne op. Du er ikke i stand til at gå i krig med alle dine fag og moduler på en dag. Der er ikke noget ved at tømme dig selv for energi gennem lange arbejdsdage og ved at prøve at nå alting, for sandsynligheden er at du ikke får noget ud af det. Del dine opgaver op for alle fag og sæt nok tid af hver dag til at nå kursusmaterialet i tide. Hav en detaljeret kalender (din tidsplan) med hvad du skal nå hver dag og hold dig til den. Ved at studere mindre bidder af gangen, så er du bedre rustet til at lære materialet, i modsætning til at studere så intenst at du glemmer halvdelen af materialet så snart faget er overstået eller endda mens du stadig læser det. 

For at opsummere: Planlæg din tid, undgå distraktioner og hold dig selv sund og udhvilet og så er du klar til at studere hjemmefra. Held og lykke med hjemmestudierne!

 

Kilder: 

GoodColleges: 21 Tips for Online Classes Success 

Northeastern University: Tips for Taking Online Classes: Strategies for Success

Colorado State University: 8 Tips for Staying Productive when Studying at Home

Oxford Learning: 8 Tips for Studying at Home Effectively

TIME: 5 Tips for Staying Productive While You're Working From Home

 

)